[NL] Himalaya zout, wat zit er in?
Als ik het met mijn klanten over zout heb, is dat altijd Himalayazout. Het roze zout heeft gewoon iets magisch. En hoewel naar mijn mening eten minstens evenzeer over magie gaat als over wetenschap, is het goed om zo nu en dan wat dingetjes feitelijk op een rij te zetten. Dus: wat is de waarheid over Himalayazout?
Zout: wat zit er in?
Zout is een mineraal dat grotendeels bestaat uit natrium en chloride en kan worden geproduceerd door water (zeezout of meer-zout) te verdampen of door vast zout te winnen uit ondergrondse zoutmijnen (steenzout zoals Himalayazout). We gebruiken zout al duizenden jaren om voedsel op smaak te brengen en te bewaren.
Hoewel zout meestal wordt afgeschilderd als iets slechts, speelt het een belangrijke rol bij verschillende biologische functies, zoals het reguleren van je vochtbalans, zenuw- en spierfunctie (iets wat je merkt bij spierkrampen). Ook wordt een verminderde slaapkwaliteit in verband gebracht met zoutarme diëten en suggereert dit dat een voldoende zoutinname nodig kan zijn voor een goede nachtrust. Maar ja: teveel zout kan leiden tot .
Voorgestelde positieve gezondheidsvoordelen op basis van de inname van Himalayazout via de voeding zijn: verbetering van luchtwegaandoeningen, vermindering van tekenen van veroudering, verbetering van de slaapkwaliteit, regulering van de bloedsuikerspiegel en zelfs het verbeteren van het libido
Zout
Himalayazout is een ruw, minder verfijnd roze gekleurd met de hand gewonnen zout uit de Khewra-mijnen, gelegen nabij de Himalaya in Pakistan. Het zout wordt minimaal verwerkt en natuurlijk geoogst, waardoor roze Himalayazout tot wel 84 verschillende mineralen en sporenelementen kan bevatten. Deze verschillende mineralen, met name ijzer, geven het zijn karakteristieke roze kleur. Het mag duidelijk zijn dat Himalayazout, met ongeveer 28% natrium, een grotere verscheidenheid aan mineralen bevat dan 'normaal' geraffineerd keukenzout, waarvan het hoofdbestanddeel natrium (38%) of zelfs zeezout (33%) is. De huidige voedingsrichtlijnen bevelen een maximum van 2,3 mg natrium per dag aan, wat overeenkomt met één theelepel geraffineerd zout (6 gram). Het is niet moeilijk in te zien dat deze richtlijn het gebruik van meer Himalaya-roze toestaat.
Gebruik van Himalayazout
Naast de voedingsfunctie van Himalayazout wordt het gebruikt als ingrediënt van bijvoorbeeld sommige badzouten en zoutlampen waar gezondheidsvoordelen aan toegekend worden. De vermeende gezondheidsvoordelen van niet-voedingstoepassingen worden echter onvoldoende ondersteund door academisch onderzoek.
Gezondheidsvoordelen op basis van de inname van Himalayazout worden gerelateerd aan: verbeteren van luchtwegconditie, reguleren van de pH van het lichaam, vermindering van tekenen van veroudering, verbetering van de slaapkwaliteit, regulering van de bloedsuikerspiegel en zelfs het verbeteren van het libido. Er moet worden opgemerkt dat de meeste van deze claims ook niet door onderzoek worden ondersteund en voornamelijk betrekking hebben op voldoende zout- en mineraleninname. Desalniettemin is het een feit dat Himalayazout:
minder schadelijk natrium per gram bevat, vergeleken met ruw zeezout en geraffineerd keukenzout (doordat het minder geraffineerd is en door de aanwezigheid van andere mineralen)
minder microplastics bevat, dan zouten uit mariene bronnen, als gevolg van verontreiniging van oceaan- / zeezout. Hoewel er tot dusverre weinig onderzoek op dit gebied is gedaan, kunnen microplastics toxische effecten op ons systeem veroorzaken door interactie met onze organen (bijv. Lever) en immuunsysteem.
Kortom, roze Himalayazout heeft zeker enkele voordelen in vergelijking met andere zoutbronnen. Hoewel er geen hard bewijs is voor het volledige spectrum van claims, zijn er absoluut geen contra-indicaties voor het gebruik ervan.
Enjoy Health!
doc.
Comments