[NL] Glaasje wijn, goed medicijn?
Hoe vaak hebben we wel niet gehoord: een glaasje wijn elke dag is gezond? Het geeft mensen een vrijbrief om te drinken. Alcohol is niet gezond, punt. En hoewel het wel energie bevat is het vanuit gezondheidsoogpunt ook nog eens volkomen onnodig. Toch houdt de ‘een beetje alcohol is goed’ fabel nog stevig stand, en wel omdat in de jaren ‘90 veel aandacht werd besteed aan de relatie tussen resveratrol (een stofje in wijn) en het vermeende lagere risico op hart- en vaatziekten. Dit idee werd bevestigd door een beeld dat een decennium eerder ontstond en later de Franse paradox werd genoemd: de constatering dat weinig Fransen stierven aan hart- en vaatziekten, terwijl daar juist zoveel vet werd gegeten en zoveel wijn werd gedronken.
Nog altijd wordt met name wijn geprezen om z’n gezondheidsbevorderende werking, maar zien we niet vooral wat we willen zien (wijn)? Vergeten we daarbij niet naar hele plaatje te kijken? Een mediterrane leefstijl, welke gekenmerkt wordt door weinig stress en veel onbewerkt eten is mogelijk een belangrijke factor wat betreft het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
Het veelgeprezen resveratrol uit wijn heeft echt het nakijken. Die stof kunnen we even makkelijk uit andere voedingsmiddelen halen, met name uit fruit en groente
Lekker slapen op een alcoholische versnapering?
Alcohol is schadelijk, daar kunnen we niet meer omheen. Alcohol verstoort onder andere je slaap - zelfs al na één alcoholische versnapering - waardoor je minder uitgerust wakker wordt. Het is dus best ironisch dat juist alcohol vaak wordt genomen om in slaap te komen. Goede alternatieven voor het verdovende drankje zijn korte ademhalings- of meditatiesessies, een mooie vervanging voor het van nature minder stressvolle leven zoals vaak ervaren in de Mediterrane regio’s.
Prikkelbaar
Alcohol heeft ook een slechte invloed op je darmen: slechts een kleine dosis alcohol kan de doorlaatbaarheid van je darmen zodanig vergroten dat grote (mogelijk schadelijke) moleculen makkelijker door de darmbarrière glippen en in je lichaam kunnen komen. In de praktijk vertaalt zich dit onder andere naar verergering van darmklachten bij een prikkelbare darm na alcoholgebruik.
“Stoppen met drinken is bijvoorbeeld veel lastiger dan stoppen met cannabis, dit maakt alcohol nog gevaarlijker. Het is een confronterende constatering, maar het is de waarheid”.
Alcoholgebruik in Nederland
Volgens een grootschalig onderzoek in Nederland (2016), dronk bijna 80% van de bevolking alcohol. Bijna 10% van de inwoners dronk te veel (meer dan 14 glazen per week voor vrouwen en meer dan 21 glazen per week voor mannen) en bijna evenveel mensen (9%) waren zware drinkers (meer dan 4 glazen per dag voor vrouwen en meer dan 6 glazen per dag voor mannen).
De gevolgen van langdurige alcoholconsumptie zijn divers en beperken zich niet louter tot lichamelijk schade als leverschade en hart- en vaatziekten. Extreme vergeetachtigheid door hersenschade (ziekte van Korsakov), maar ook sociale uitsluiting en financiële problemen behoren tot het leed dat alcohol kan veroorzaken.
Stoppen met drinken na langdurig en frequent gebruik is bijzonder lastig en leidt tot heftige afkickverschijnselen. Stoppen met drinken is bijvoorbeeld veel lastiger dan stoppen met cannabis, dit maakt alcohol nog gevaarlijker. Het is een confronterende constatering, maar het is de waarheid. Ik vind daarom dat ik deze informatie met je moet delen. Het veelgeprezen resveratrol uit wijn heeft echt het nakijken. Die stof kunnen we even makkelijk uit andere voedingsmiddelen halen, met name uit fruit en groente (bijvoorbeeld druiven, pruimen, dadels en tomaten), maar ook uit pinda’s. Dit maakt alcohol als bron van resveratrol overbodig.
“Als je nee zegt (tegen alcohol) vindt men je vaak minder gezellig. Ik denk dat mensen die dat zeggen eigenlijk stiekem jaloers zijn en zich zo minder schuldig voelen over hun eigen gedrag”.
Stofjesdenken
In stofjes denken (resveratrol) maakt meer kapot dan je lief is, zou je kunnen zeggen. Maar vergeet niet: ‘sola dosis facit venenum’ (‘de hoeveelheid maakt het vergif’). Drink met mate en drink vooral omdat je het lekker vindt, niet vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen of omdat je het gevoel hebt dat het moet. Eten is meer dan stofjes. In een bewust en gezond eetpatroon is er zeker ook ruimte voor smakelijke en sociale aspecten.
The big question
Maar doc, drink jij dan helemaal nooit alcohol!? Ook ik drink zo nu en dan alcohol, voor de smaak en/of omdat ik het gezellig vind (dan zijn het wel wat meer glazen). Sinds ik m’n eigen bedrijf heb merk ik wel dat ik veel minder behoefte heb aan alcohol, maar voor die tijd dronk ik wekelijks. Toen daarna Helen in m’n leven kwam, die niet veel dronk, werd het nog makkelijker om zelf ook niet (veel) te drinken. Daar zie je maar weer in terug hoe groot de invloed is van je sociale omgeving. Alcohol laten staan bij sociale gelegenheden kan nog wel eens lastig zijn. Als je nee zegt vindt men je vaak minder gezellig. Ik denk dat mensen die dat zeggen eigenlijk stiekem jaloers zijn en zich zo minder schuldig voelen over hun eigen gedrag. Voor mij is niet drinken inmiddels geen probleem meer en ook m’n omgeving accepteert het; zij weet dat ik zelf de regie neem en mijn eigen momenten kies. En als ik drink, geniet ik met volle teugen.
Enjoy Health,
The doc.
Foto’s
Copyright Elise Borsboom: @eliseborsboomofficial
Bronnen
Zie De dr. Ludidi Vastenmethode
About The doc.
Dr. Ludidi is onder andere auteur van De dr. Ludidi Vastenmethode – intermittent fasting: verantwoord vasten voor iedereen.
Tevens coacht The doc. 1:1 via zijn online coaching programma en geeft hij regelmatig lezingen over leefstijl en gezondheid.
Meer weten? Mail info@drludidi.com of ga naar www.drludidi.com
Comments